maanantai 31. toukokuuta 2010

Inflaatio

Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintojen vuosimuutos eli inflaatio nousi huhtikuussa 0,9 prosenttiin. Maaliskuussa se oli 0,6 prosenttia. Inflaatiota kiihdytti ennen kaikkea korkojen laskun hidastuminen.

Hassua, että laskun hidastuminen lisää inflaatioita, miten mahtaa käydä, kun korot alkavatkin nousta. Sähkön, bensiinin ja muun energian hinta on jatkuvassa nousussa. Tuontituotteet nousevat, kun euron kurssi painuu jatkuvasti alaspäin. Kuluttajahintoja nostaa vielä arvolisäveron korottaminen. Olemme siis menossa kohti suurempaa inflaatiota.

Etla arvioi maaliskuussa, että kuluttaja hintojen nousu on tänä vuonna 1.0 prosenttia. Se tuntuu minun mielestäni melko varovaiselta arviolta. Voisin väittää, että hintojen nousu vaikeuttanee syksyn ja kevään palkkaneuvotteluja ja aiheuttaa lisää hinnankorotuksia. Itse olen ensimmäisen asuntoni ostanut 1989, jolloin inflaatio oli noin 7 % luokkaa, siitä saakka se onkin pudonnut lähes tasaisesti näihin päiviin asti.

Villinä veikkauksena, pitäisin itse, että inflaatio on tänä vuonna lähempänä kolmea prosenttia, kuin tuota yhtä prosenttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti