maanantai 17. toukokuuta 2010

Epävarmuutta Euroopassa

Epävarmuus taloudessa on taas lisääntymässä, Kreikan ongelmien ja muiden Euroopan-maiden velkojen tultua median reposteltaviksi. Taloustaantuman estämiseen laitetut valtavat rahat paisuttivatkin Euroopan julkista taloutta, työllistävien yritysten saadessa vain murusia.

Hakusanalla EU-projektit tulee googlen sivuilta 345 000 tulosta, pelkästään suomenkielisiltä sivuilta. EU aikana Suomessa onkin totuttu erilaisten projektin talouteen, projekteilla kehitetään yhteiskuntaa, ja projektin loputtua projektin tuotos jää yhteiskunnan maksettavaksi.

Yhteiskunnan kehittäminen on tärkeää, mutta myös turhien palveluiden ylläpitäminen on kallista. Suomalaisten pitää sanoa ei turhille palveluille. Nousukauden aikana rahareikiä julkiseen talouteen keksittiin ”urakalla” mm. subjektiivinen päivähoito, työttömyyseläkeputket sekä väärin tehdyt veronalennukset ovat varmaan olleet eniten esillä.

Mikäli rakenteisiin ei pian puututa, on edessä valtionvelan kasvu ja veronkorotukset. Julkista taloutta pitää siis kehittää, mutta myös sen kehittäminen vaatii rahaa. Tästä voikin päätellä, että nopeaa paranemista yleisiin taloustietoihin tuskin on tulossa.

Mihin sitten epävarmuuden aikana kannattaa sijoittaa? Mielestäni itseen ja kultaan. Kulta nousi perjantaina ennätyslukemiin lähelle (14. 5. 2010) 1 250 dollariin unssilta. Itse olen kultasijoitukseni tehnyt aina koruihin. Ainakin vaimolle ostetut kultakorut ovat antaneet minulle tyydyttävän tuoton.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti