maanantai 8. maaliskuuta 2010

Tilaaja- tuottajamalli

Tilaaja-tuottajamallilla tarkoitetaan julkisten palvelujen tuotannon organisoimista niin, että palvelun tilaajan ja tuottajan roolit erotetaan hallinnollisesti toisistaan. Tilaajana toimii julkinen taho ja tuottajana voi toimia julkinen tai yksityinen palvelun tuottaja tai kolmas sektori. Tilaaja-tuottajamalli voi olla myös julkisen organisaation sisäinen ohjausmalli.

Tilaaja-tuottajanmalli on yrityselämässä ollut käytössä niin kauan kuin yritystoimintaa on ollut olemassa. Nyt kunnat ovat keksineet tämän tavan uudelleen, ja tämä on eräänlainen mantra, jota yritetään pikaisesti levittää koko kaupungin toimintaan. Suhtaudun positiivisesti siihen, että tällainen malli otetaan käyttöön, mutta uudenlainen tapa tehdä töitä vaatii mielestäni pitkän testausvaiheen.

Kotikaupungissanikin on tämän vuoden alusta tehty erittäin suuri palveluliikelaitos, joka tuottaa ateria-, puhtaus- ja kiinteistönhoitopalveluja Porin kaupungille. Tämä 700 työtekijän jättiläisyritys perustettiin erittäin nopealla aikataululla ja sen huomaa. Tilaaja ei tiedä mitä pitäisi tilata ja tuottaja ei tiedä mitä pitäisi tuottaa. Henkilökunnat, sekä tilaajien ja tuottajien puolella ovat ihmeissään.

En voi olla siteeraamatta lauantain (6.3.2010) Satakunnan Kansan juttua, jossa minun entinen ja lasteni entisen koulun rehtori sanoo seuraavaa: ” Meille vakuutettiin, ettei mikään muutu, kun ruokailu ja siivous ulkoistettiin, mutta tässä on välillä naurussa pitelemistä. Uusi systeemi on kankea, byrokraattinen ja käytännössä monimutkainen ”.

Tuntuu hassulta että tilaaja joutuu lehden palstalla valittamaan tilaaja-tuottajamallia, eivätkö tilaajatkaan saa mallissa ääntänsä kuuluville? Toivon, että malli saadaan Porissa pian toimiaan, sillä se mahdollistaa tarkat kustannusanalyysit ja mahdollisuuden myös parantaa palvelua.

Tietenkin tämä mahdollistaa myös yksityisen kilpailun palveluliikelaitoksen tuottamille palveluille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti