perjantai 26. maaliskuuta 2010

Lakko-oikeus, tarpeetonko?

Ministerit Anni Sinnemäki ja Paavo Väyrynen vakuuttivat torstaina (25.3) eduskunnan kyselytunnilla kuin yhdestä suusta, että pääministeri Matti Vanhanen ei ole esittänyt lakko-oikeuden rajoittamista.

Liberaalien (kyllä, ilmeisesti sellainenkin puolue on vielä olemassa) puoluesihteeri Mika Mustalahti kirjoitti blogissaan:
”Jos työntekijöiltä vietäisiin lakko-oikeus, kymmenet tuhannet työttömät saisivat töitä erityisesti tietyillä aloilla keinotekoisen korkeiksi nousseiden palkkojen laskiessa luonnolliselle tasolle. Minusta jo yksin tässä on riittävästi syytä lakko-oikeuden poistamiselle. Kun yllä puhun lakko-oikeuden poistamisesta, tarkoitan lakossa olevan työntekijän irtisanomissuojan poistamista."

Hetkinen, paljonkohan työaikaa kuluu lakkoiluun?

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n työaikakatsauksen mukaan tehdastyöläinen käyttää työntekoon 78,6 prosenttia teoreettisesta säännöllisestä työajasta, vuosiloma vie työaikaa 10 prosenttia. Sairauslomat, tapaturmat, perhevapaat yms. noin 10 prosenttia. Työtaistelun prosenttimääräksi tulee noin 0,06 %.

Olisikohan kuitenkin olemassa monia muita tärkeämpiä asioita kehittää työelämää kuin lakko-oikeuden poistaminen?

Molempien osapuolien on pyrittävä avoimeen keskusteluun ja yksinkertaisiin sopimuksiin joissa ei ole tulkinnan varaa. Ahtaajienkin lakko johtui suurimmaksi osaksi monimutkaisen sopimuksen tulkinnan erimielisyyksistä.

Muutkin työelämän ongelmat saadaan poistettua keskustelemalla ja ennen kaikkea kuuntelemalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti