maanantai 22. helmikuuta 2010

Maakuntakeskusten kehittäminen

Hallituksen laajakaistastrategian toteuttaminen vaatii, että nettinopeudet nousevat so. tarvitaan valokaapeleita koteihin. Kaapeleiden vetäminen maaseudulle on mahdollista, joskin erittäin kannattamatonta. Terveyspalvelut ja muut yhteiskunnan tarjoamat palvelut on kannattavampaa tarjota maakunnan keskuksissa. Tiheämmin asuminen on ekologista sillä lyhemmät etäisyydet tekevät sen että, julkinen liikenne saadaan toimivammaksi ja mm. jätteenkäsittely voidaan koordinoida paremmin.

Suomen maaseudun luonto ja näkymät ovat upeita. En tarkoita, että maanviljelyäkään tarvitsisi lopettaa, kunhan vain pidetään siitä huoli, etteivät ihmiset turhaan asu maaseudulla. Turhaan asumisella tarkoitan ”peräkamarin” poikia ja tyttöjä joille maaseutu ei tarjoa mitään, sekä seniori-ikäisiä jotka löytäisivät kaupungeissa uusia harrastuksia ja olisivat lähempänä hyvinvointi- ja terveyspalveluita. Tämän trendin yleistyminen suurentaisi tilakokoja ja tekisi maaseudusta työpaikan, joka voisi tarkoittaa sitä, että maanviljelijätkin asuisivat kaupungeissa ja kävisivät vuorotöissä maatilalla.

Maaseudun pitäminen väkisin asuttuna maksaa Suomelle yllättävän paljon ja lisää byrokratiaa. Tiheämmällä asumisella voidaan palvelut järjestää huomattavasti edullisemmin. Emme siis välttämättä tarvitse lisää työvoimaa, eikä työuria ei tarvitse pidentää.

Yksinkertaista muutto kaupunkikeskeiseksi yhteiskunnaksi ei tietenkään ole, mutta lainatakseni erään hyvän ystäväni sanoja: ”Pitäisikö kaiken sitten olla yksinkertaista?”.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti