perjantai 27. marraskuuta 2009

Pilvipalvelut, tietotekniikan tulevaisuus?

Pilvipalveluilla tarkoitetaan verkossa tarjottavaa, vaikkapa Internet-selaimella käytettävää ohjelmaa tai sovellusta, joka tuotetaan palveluna yhdestä tai useammasta paikasta monen tahon käyttöön. Verkkopalvelimille siirtyvien sisältöjen, sovellusten ja laskennan kokonaisuutta kutsutaan siis pilvipalveluiksi.

Yritysten kannalta pilvialustat tarjoavat nopean tavan rakentaa uusia palveluja. Palvelun kehittäminen on nopeaa, kun aikaa vievä ja kallis tuotantoympäristön hankinta ja pystyttäminen jää pois. Kuluttajille pilvipalvelut merkitsevät joustavuutta ja tehokkuutta: maksetaan vain siitä mitä todella tarvitaan.

Kuluttajien pilvipalveluita ovat esimerkiksi videoiden tilaukset. Television ohjelmat ovat jo ”pilvessä” (Yle Areena, MTV3 –katsomo, Netti-Tv yms.), erilaiset nettipelit, wikipedia ja facebook ovat myös pilvipalveluita.

Perinteiset yrityssovellukset, kuten tuotannonohjaus, eivät ole vielä otollisia siirrettäviksi pilvialustalle. Niiden osalta käyttäjien on ensin totuttava ajatukseen ja myös pilvialustojen on vielä tarjottava lisää valinnanvaraa palvelutason ja integraatiomahdollisuuksien suhteen.

Yritykset käyttävät pilvipalveluita tällä hetkellä mm. laajennettuihin sähköpostipalveluihin, tilitoimistopalveluihin, intra- ja Internet-sivuihin ja pieniin varmuuskopiointipalveluihin.

Seuraavat kymmenen vuotta ovat pilvipalveluiden käynnistymisaikaa ja tuskin Summan paperitehdas ei ole ainoa vanha paperitehdas joka saa uuden elämän pilvipalveluiden myötä.

Pilvipalvelut muuttavat elämäämme enemmän kuin auton keksiminen.

1 kommentti:

  1. Poliisihan oli tässä asiassa edelläkävijä jo 1970-luvulla. Ainakin Juice Leskisen laulussa se vaati pilvee kovinkin innokkaasti. Laulusta ei tosin käynyt ilmi mitä rekistereitä tai palveluita poliisi pilveen halusi siirtää....

    VastaaPoista