tiistai 23. marraskuuta 2010

Kuntien palvelut ja muut hankinnat keskittyvät vauhdilla

Omaa alaani koskee mm. lakiehdotus ” Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi Julkisen hallinnon IT-palvelukeskuksesta”. Lain ingressissä on teksti ”Palvelukeskuksen tehtävänä olisi tarjota julkiselle hallinnolle yhteisiä tieto- ja viestintäteknisiä palveluja ja järjestelmiä sekä näitä palveluja ja järjestelmiä koskevia kehittämistoimenpiteitä ja tuki- neuvonta- ja asiantuntija palveluja.” ”Tämän johdosta palvelukeskuksen asiakkaat voisivat hankkia palvelukeskuksen tuottamat palvelut ilman kilpailuttamista”
Koko lakitekstin voit lukea kunnat.net sivuilta.

Lain on tarkoitus tulla voimaan ensivuonna.Tällainen palvelukeskus ajattelu keskittää kaikki kuntien ohjelmistoalan kehityksen pääkaupunkiseudulle.

Tietotekniikan laitteiden hankinnoissa tämä on tapahtunut ilman sen suurempaa lakia, kun Suomen Kuntaliiton kokonaan omistama KL- Kuntahankinnat Oy aloitti viime vuoden lopulla. Tämä on siirtänyt kuntien tietotekniikan laitehankinnat maakunnista pääkaupunkiseudulle, suoraan sataman konttiterminaaleihin.

KL- Kuntahankinnat Oy tosin kilpailuttaa paljon muutakin kuin pelkkää tietotekniikkaa, joten tämä monien maakunnan yrityksien kuntahankintojen loppu. Hankinnat suurenevat niin, että maakunnan laajuiset yritykset eivät voi ottaa kilpailuun osaa. Suomen Yrittäjät ovat ottaneet asiaan kantaa, mutta teksti tuntuu kuolleelta kirjaimelta.

Paikallisia palveluita siirretään suurempiin yksiköihin mm. vanhustenhuolloissa. Vaarana keskittymisissä on kuntien yhteisöverotulojen pieneneminen ja palveluiden heikkeneminen.

Paikallinen yritys on aina kiinni kunnassa ja sitä ympäröivässä yhteiskunnassa pystyen näin paremmin palvelemaan kuntaa ja sen asukkaita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti